לקראת לידה: כל מה שצריך לדעת
הימים הראשונים של התינוק בבית הם מרגשים וחשובים. התינוק העדין נתון כל כולו להשגחתכם ודאגתכם. ריכזנו עבורכם את כל מה שחשוב להקפיד עליו בנוגע לארגון הבית ולטיפול בתינוק בחודשים הראשונים . . .

הימים הראשונים של התינוק בבית הם מרגשים וחשובים. התינוק העדין נתון כל כולו להשגחתכם ודאגתכם. ריכזנו עבורכם את כל מה שחשוב להקפיד עליו בנוגע לארגון הבית ולטיפול בתינוק בחודשים הראשונים
ביקורים בטיפת חלב
במהלך השבוע הראשון להיוולדו, התינוק ירד כ-10% ממשקלו בלידה וזה לחלוטין נורמלי. לאחר מכן המשקל יעלה בהדרגה ויתייצב חזרה תוך כשבועיים. יש לעקוב אחר עליית המשקל בתחנות טיפת חלב, שם גם ימליצו לכם על החיסונים והבדיקות החשובות בשנה הראשונה.
מיטת התינוק
בדרך כלל מיטת התינוק הראשונה היא עריסה קטנה, אותה מומלץ להציב ליד מיטת ההורים. את המיטה חשוב שלא להציב בצמוד לקיר חיצוני, משום שזהו הקיר המושפע ביותר ממזג האוויר בחוץ. הניחו את מיטת התינוק צמוד לקיר פנימי או צמוד למיטתכם.
לא מומלץ להניח במיטת התינוק צעצועים ובובות.
בחודש הראשון התינוק רואה למרחק קצר בלבד, והדבר שהכי חשוב שיראה זה אתכם. בהמשך מומלץ להתחיל בספר תמונות סביב המיטה ובו ציורים בשחור, לבן ואדום.
טמפרטורה ותאורה בחדר
על פי ארגון הבריאות העולמי ורופאי ילדים, הטמפרטורה המומלצת בחדר בו שוהה התינוק נעה בין 21-24 מעלות (תוכלו לוודא זאת באמצעות מדחום למדידת טמפרטורה שניתן לתלות על הקיר).
ככל שנדרש חימום או קירור בעונות השונות, מזגנים ורדיאטורים הם המכשירים הבטוחים ביותר, אשר מותר להשאירם דולקים גם בלילה.
שימו לב שחימום וייבוש יתר מסוכנים הן מבחינת הלבשה מוגזמת והן מבחינת הטמפרטורה בחדר. אל תגזימו.
מומלץ להשאיר בחדר מנורת לילה קטנה - אתם הולכים להתעורר הרבה בלילות הקרובים, וחשוב שתהיה תאורה שתמנע מכם חלילה מעידה.
החתלה
יש להחליף לתינוק חיתול לעיתים קרובות ולשמור על האיברים העדינים נקיים ויבשים. על מנת למנוע תפרחת חיתולים, אחרי הניקוי יבשו את המקום ומירחו משחת החתלה בישבן ובצידי המפשעה, לא ישירות על איבר המין. מאחר ומדובר באיזורים עדינים ואינטימיים, חשוב לבחור במשחת החתלה איכותית, כדוגמת משחת ההחתלה של מוסטלה, המשלבת מניעה, הרגעה וטיפול בתפרחת חיתולים.
במידה ותבחרו להשתמש במגבונים לניקוי אזור ההחתלה, העדיפו כאלה ללא בישום, כדי למנוע רגישות. את פעולת ההחתלה, מטעמים ברורים, העדיפו לעשות לפני ההנקה/ האכלת התינוק.
רחצה
מומלץ לרחוץ את התינוק פעם ביום באמבטיה ייעודית עבורו.
יש להקפיד לרחוץ את התינוק לפני הארוחה כשהוא רגוע ועדיין לא רעב, או כשעה לאחר הארוחה. גובה המים המקסימלי המותר הוא 10 ס"מ ועל התינוק להיות בהשגחה מתמדת ואין להשאירו אפילו לא לרגע אחד לבד.
הכינו מראש את הציוד הנדרש לרחצה ושימו אותו לידכם בהישג יד (שמן אמבט, מגבת, חיתול, משחת החתלה, אלכוהול לחיטוי הטבור לתינוקות בני יומם, בגדים וכו').
את טמפרטורת המים יש לבדוק עם המרפק, איזור רגיש בגופנו, שהוא המדד הטוב ביותר לדעת אם המים לא חמים או קרים מדי עבור התינוק.
מאחר ועור התינוק בשנה הראשונה, ובעיקר בחודשים הראשונים, הוא עדין ודק, מומלץ לרחוץ בשמן אמבט בלבד ולהימנע כמה שניתן משימוש בסבונים ותכשירי רחצה נוספים העלולים לייבש את עור. שמן האמבט של "בלנאום", לדוגמא, מחזיר לעור את שכבת ההגנה ושומר עליו רך, גמיש ובריא.
הקפידו לייבש לאחר הרחצה גם את אזורי הקפלים בעור התינוק (מפשעות, בית שחי, קפלי הצוואר) משום שהצטברות מים באיזורים אלו גורמת לגירוי.
ניקיון הטבור, האוזניים, האף והציפורניים
- בכל החתלה חשוב להקפיד ולחטא את אזור הטבור בצמר גפן הטבול באלכוהול 70%
- יש לנקות בעדינות באמצעות צמר גפן נקי עם מעט שמן שקדים מאחורי האוזניים ובשום פנים ואופן לא להשתמש בקיסמי אוזניים
- להקלת גודש באף הרופאים ממליצים אך ורק על שימוש במי מלח סטריליים. אל תשתמשו בפומפה לאף - זו עלולה לפגוע ברירית האף העדינה של התינוק
- את הציפורניים של התינוק מותר לגזור כעבור כ-3 שבועות מלידתו. יש לעשות זאת עם מספריים מעוגלות בלבד שנועדו במיוחד לתינוקות.
קרינה סלולארית
טלפונים סלולאריים פולטים קרינה מסוכנת לתינוקות. הרחיקו אותם וגם את עמדת הטעינה שלהם מהחדר בו שוהה התינוק. הימנעו מלדבר בטלפון הסלולארי כשהתינוק לצדכם ואל תניחו את המכשיר לידו. גם לא בעגלת התינוק.
הדבר חשוב במיוחד כשמדובר באזורים עם קליטה נמוכה (חדרים סגורים, מעליות). תגידו לסבתא שתשלחו לה תמונות אחר כך והעדיפו לדבר או לסמס כשאתם במרפסת או ליד חלון פתוח.
שינה ושכיבה
ארגון הבריאות העולמי ממליץ על השכבת התינוק על הגב עד גיל חצי שנה לפחות. יש להשכיב את התינוק על הגב בלבד, הרחק מצעצועים ועצמים שהוא עלול להיתקל בהם. מומלץ להשכיב את התינוק על הבטן לפרקי זמן קצרים במהלך היום, אך ורק בזמן שהוא ער ובהשגחה שלכם.
חיבוקים ונשיקות
תינוקות זקוקים לחום הגוף של הוריהם. הוא מקנה להם את תחושת הביטחון שקיבלו ברחם. החזיקו את התינוק בידיים, נענעו אותו וערסלו באהבה. הקפידו להניח את היד שלכם מאחורי העורף של התינוק, כדי לתת תמיכה לראשו שלא יישמט לאחור. הוא עדיין קטן ולא שולט בגופו. חבקו וערסלו את התינוק שלכם כמה שיותר. זה הכי כיף בעולם.