משחק הוא חלק בלתי נפרד מהילדות, ולא רק שמפיקים ממנו המון הנאה, הוא גם נמצא כיעיל מאד בעידוד התפתחות ופיתוח כישורים. דרך משחק, תינוקות חוקרים את העולם סביבם, לומדים מיומנויות חדשות ומפתחים את יכולותיהם הקוגניטיביות, המוטוריות, הרגשיות והחברתיות. במהלך השנה הראשונה לחייו, התינוק לומד לתפקד במגוון רחב של תחומים ומשחקים יכולים לסייע לו בתהליך הלמידה ולעודד את הסקרנות הטבעית שלו.
בחירת משחקים מתאימים לגיל ולשלב ההתפתחותי של התינוק חשובה ביותר, ויכולה לתרום רבות להתפתחות תקינה ובריאה. להלן מספר המלצות למשחקי התפתחות:
• משחקי צבעים וצורות - משחקים אלה מלמדים את התינוק לזהות צבעים וצורות שונות. הם מפתחים את החשיבה הוויזואלית ואת היכולת לקשר בין אובייקטים לצבעים ולצורות. בנוסף, צעצועים בעלי מרקמים, צבעים וצורות שונים מעוררים את חוש המישוש והראייה של התינוק.
• משחקי אחיזה ובנייה - קוביות, חישוקים ומשחקים המאפשרים אחיזה ובנייה מסייעים בפיתוח כישורי המוטוריקה העדינה ותיאום עין-יד של התינוק.
• משחקי תנועה וריקוד - משחקי תנועה וריקוד פשוטים יחד עם שירים ומשחקי מילים או חרוזים קליטים יתרמו להתפתחות הגופנית, לקואורדינציה וגם לכישורי השפה. ילדים אוהבים לחזור על מילים ומושגים קליטים משירי הילדים.
• משחקי חיקוי - משחקים המעודדים את התינוק לחקות תנועות, קולות ופעולות מפתחים את היכולות החברתיות והקוגניטיביות. למשל, השמעת קולות של חיות, או חזרה על מילים.
• משחקי קופסה - משחקי קופסה פשוטים יוכלו לתרום בפיתוח מיומנויות חשיבה ופתרון בעיות. למשל, משחק התאמת צורות, משחק זיכרון עם תמונות, פאזלים פשוטים וכן הלאה.
מה היתרונות של משחקי התפתחות?
1. מתאימים לגיל ולשלב ההתפתחותי: המשחקים מותאמים ליכולות ולמיומנויות של התינוק.
2. מעודדים התפתחות רב-תחומית: תורמים להתפתחות קוגניטיבית, מוטורית, חברתית ורגשית של התינוק.
3. מגבירים את הסקרנות והמוטיבציה: משחקים מהנים ומעוררי עניין מעודדים את התינוק לחקור וללמוד.
4. מחזקים את הקשר בין הורה לילד: משחק הוא בעצם הזדמנות ליצור קשר עם הילד ולבנות מערכת יחסים שמבוססת על כיף והנאה.
בחירת משחקי התפתחות מתאימים תורמת רבות ללמידה, לצמיחה, להתפתחות ולחיזוק הקשר ביניכם. הקפידו לבחור משחקים שמותאמים לגיל ולשלב ההתפתחותי של התינוק, ותיהנו מזמן איכות משותף ומלא חיוכים!